LINKKEJÄ

S. A. Tervo

Vuorineuvos Sulo A. Tervo (1920-1998) oli sotien jälkeisen ajan Pohjois-Karjalan talouselämän keskeisiä johtohenkilöitä. Tervon vuonna 1953 perustama Rakennustoimisto S.A. Tervo Oy oli yksi alueen käytetyimmistä rakennusurakointiliikkeistä, jonka asema asuntotuotannon edistäjänä oli merkittävä.

Tervo Oy rakennutti yli 9 000 asuntoa pääasiassa Itä-Suomessa. Näkyvimpiä töitä Pohjois-Karjalassa ovat Kivilahden, Pielisensuun ja Lieksan kirkot sekä Wärtsilän teknillinen oppilaitos ja Joensuun yliopisto. Yritys osallistui myös aktiivisesti Neuvostoliiton Kostamuksessa rakennushankkeeseen, joka oli Suomen rakentajien suurin urakka itänaapurissa ja yhä suurin rakennusliikkeiden vientisopimus. Tervo myi perheyrityksensä Polar-rakennus Oy:lle 1984.

Tervon rakennustoiminta vaikutti Pohjois-Karjalan rakennustoiminnan ja rakennustekniikan kehittymiseen sekä työllisyyden kohentumiseen. Valtakunnallisesti Tervo vaikutti useissa rakennusalan ja talouselämän järjestöjen ja yhteisöjen luottamustehtävissä. Näkyvää oli myös Tervon toiminta Loma-Kolin matkailualueen kehittäjänä Itä-Suomessa.

Yrityksissään S. A. Tervo toteutti omaa elämänviisauttaan, jonka mukaan yrityksen sisäinen ilmapiiri on ensiksi saatava kuntoon. Vasta sen jälkeen lähdetään tekemään ulkoisia suhteita. Tervo liikkui mielellään työntekijöittensä parissa. Hän oli lämminsydäminen ja huomaavainen patruuna, joka ymmärsi työmiesten murheet ja yrityksen filosofiat.

Tervo kuului lukuisten valtakunnallisten ja maakunnallisten yhteisöjen johtoelimiin. Hän vaikutti näkyvästi Joensuun kunnalliselämässä ja edisti kulttuuria. Hän oli läänin teollisuustoimikunnan jäsen sen perustamisesta lähtien sekä maakuntaliiton hallituksen jäsen. Joensuun kaupunginvaltuustossa Tervo oli 1961–1980.

Vuonna 1985 Tervo perusti S. A. Tervo –säätiö sr:n tukemaan syöpä-, sydän- ja verisuonitautia tutkivaa ja vastustavaa toimintaa ja tukea erityisesti sotainvalidien, vammaisten ja vanhusten kuntoutus- ja huoltotoimintaa sekä nuorison liikunta-, kulttuuri- ja opintotoimintaa Pohjois-Karjalassa.

Vuonna 1995 Tervo perusti Kareliaani-palkinnon rohkaisemaan eri alojen lahjakkaita taiteilijoita ja tutkijoita luovassa työssä karjalaisen kulttuurin hyväksi.

Sulo A. Tervolle myönnettiin 1964 teollisuusneuvoksen ja 1977 vuorineuvoksen arvonimi ensimmäisenä syntyperäisenä pohjoiskarjalaisena. Tervon kuoleman jälkeen hänen kotiinsa Joensuun Länsikadulla remontoitiin hoivakoti vanhuksille. Tervokotia hallinnoi S. A. Tervo –säätiö sr, ja yrittäjänä toimii Attendo Piritta Oy.

 

Lähde: Suomen Biografiakeskus / www.kansallisbiografia.fi